НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Під час бойових дій пошкоджено майно, що робити?

Дата: 24.01.2023 19:37
Кількість переглядів: 223

Фото без опису

Під час бойових дій пошкоджено майно, що робити?

 

Фізичні та юридичних особи, об’єкти нерухомого майна яких знищено або пошкоджено внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, починаючи з дати початку тимчасової окупації Російською Федерацією окремих територій України, а саме з 19 лютого 2014 р. відповідно до ч.2 ст. 1 ЗУ "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та з дня введення воєнного стану Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64/2022 мають право подавати інформаційне повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно незалежно від місця проживання чи перебування фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи.

Подане інформаційне повідомлення реєструється та зберігається в Державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Інформаційне повідомлення подається:

  • самостійно особою засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або з використанням мобільного додатка Порталу Дія у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

Реєстр пошкодженого та знищеного майна містить інформація про:

  • пошкоджене та знищене нерухоме майно;
  • осіб, нерухоме майно яких пошкоджено або знищено;
  • шкоду та збитки, завдані внаслідок пошкодження такого майна.

Щоб мати документально підтверджені факти пошкодження майна та отримати у майбутньому компенсацію дотримуйтеся наведеного нижче порядку.

 

Порядок фіксування пошкоджень / руйнування нерухомого майна та автівок:

 

1. Зберіть та зберігайте документи на майно. В першу чергу, це стосується документів, що посвідчують право власності на майно. Для нерухомості це: витяг з Державного реєстру речових прав власності на нерухоме майно; технічний паспорт БТІ. Для автомобіля: реєстраційне свідоцтво на транспортний засіб. За можливості зробіть з них якісну фотокопію.

2. Складіть Акт пошкодження майна. У разі пожежі чи аварійного стану — викликайте працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій для усунення наслідків та складання відповідного акту. Не забудьте залишити собі копію. Залучіть до огляду представників місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування. Або запросіть їх для огляду окремо. За результатами огляду складіть Акт обстеження майна.

3. Залучайте до огляду сторонніх людей, наприклад, сусідів. Попросіть їх підписати Акт обстеження.

4. За результатами огляду пошкодженого майна проведіть фото та відеофіксацію руйнувань. Матеріали фотофіксації, можете долучити до Акту обстеження пошкодженого / зруйнованого майна. Якщо матеріали фотофіксації не вдалося долучити до Акту – зберігайте їх на електронних носіях.

5. Скористайтеся можливостями додатку Дія для попередньої передачі відомостей про пошкоджене нерухоме майно.

6. Отримайте оцінку збитків, заподіяних унаслідок пошкодження / руйнування нерухомого майна чи автомобіля. Для цього зверніться до суб’єкта оціночної діяльності, тобто до ФОП чи компанії, які займаються оціночною діяльністю згідно з чинним законодавством України, у складі яких працює хоча б один оцінювач, та які отримали сертифікат суб’єкта оціночної діяльності. Оцінка збитків, заподіяних у результаті пошкодження чи руйнування майна, проводитиметься на підставі зібраних та зафіксованих Вами відомостей про факти пошкоджень і руйнувань. Саме тому до проведення оцінки важливо правильно скласти Акт обстеження.

7. Зверніться до правоохоронних органів. В порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України, зверніться із заявою про злочин до правоохоронних органів. У заяві опишіть відомі Вам обставини, за яких під час бойових дій пошкоджено майно.

8. Долучіть до заяви зібрані матеріали: правовстановлювальні документи, акти, матеріали фото- та відеофіксації пошкоджень / руйнувань, звіт про оцінку збитків.

 

Як самостійно скласти акт обстеження пошкодженого майна?

 

Якщо нерухоме майно перебуває в аварійному стані обов’язково викликайте працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій. Вони усунуть фактор ризику та складуть акт обстеження. Те саме стосується ситуації, коли поблизу об’єкту нерухомості чи автівки можуть бути нерозірвані снаряди та небезпечні предмети. В інших ситуаціях, Ви можете самостійно скласти акт обстеження пошкодженого майна.

Як скласти акт обстеження та що для цього потрібно? Акт складається у письмовій формі за місцем знаходження пошкодженого майна. Для складання акту необхідно залучити щонайменше 2 особи, які поставлять свій підпис під актом. До огляду пошкодженого майна та складання акту обстеження бажано залучити ще і представника органів місцевого самоврядування, комунальних служб або ОСББ (якщо пошкодженим майном є квартира у ОСББ). В акті необхідно вказати дату та місце складання, детально описати об’єкт та характер пошкоджень, а також долучити фотографії пошкоджень.

Крім того, якщо Ви скористалися першим варіантом та викликали працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, паралельно із заходами обстеження, які проводитимуть останні, Ви також можете скласти свій варіант акту обстеження. При цьому, після складання акту, доцільно звернутися до працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій з проханням підписати акт, складений Вам, та підтвердити обставини викладені у ньому.

 

Оцінка пошкодженого майна та оформлення заяви про вчинення злочину.

 

Невдовзі очікуємо на прийняття проєкту Закону про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федераціїагресії Російської Федерації (номер 7198), у якому буде детально описано порядок оцінки та компенсації збитків завданих війною. Наразі проєкт готується до другого читання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь