НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт про проведену роботу у 2022 році

Дата: 25.01.2023 16:49
Кількість переглядів: 348

Інформація
про стан виконання бюджету Новодонецької селищної територіальної громади Донецької області 
за 2022 рік

Відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України бюджет Новодонецької селищної територіальної громади на 2022 рік був затверджений рішенням селищної ради від 23.12.2021 № 8/18-7.
Виконання бюджету територіальної громади до 24 лютого 2022 року та під час дії правового режиму воєнного стану здійснювалося виконавчим комітетом  Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області з урахуванням повноважень, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану». За поданням фінансового відділу Новодонецької селищної ради виконком Новодонецької селищної ради приймав рішення про внесення змін до рішення про бюджет Новодонецької селищної територіальної громади.
Протягом дії правового режиму воєнного стану видатки бюджету територіальної громади здійснювалися з урахуванням черговості платежів, встановленої постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».
За 2022 рік до загального фонду бюджету Новодонецької селищної територіальної громади надійшло 42,9 млн.грн. власних та закріплених доходів, що на 34,1 % або на 22,2 млн грн менше у порівнянні з 2021 роком, в тому числі в результаті зарахування (відповідно до положень статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою сталого проходження опалювального періоду 2021/2022 років) додаткових 4 % податку на доходи фізичних осіб 2,0 млн.грн.
Стан виконання дохідної частини бюджету Новодонецької селищної територіальної громади в умовах збройної агресії російської федерації проти України пояснюється призупиненням діяльності, вимушеною релокацією підприємств, які здійснювали свою діяльність на території громади, з подальшою перереєстрацією частини підприємств за межами регіону, а також прийняттям на державному рівні законодавчих змін щодо запровадженням низки податкових пільг.
За 2022 рік до загального фонду бюджету селищної територіальної громади надійшло 24,3 млн.грн. міжбюджетних трансфертів з державного бюджету. 
У бюджеті територіальної громади, згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», передбачена реверсна дотація. Протягом дії правового режиму воєнного стану по територіях на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих, перерахування реверсної дотації до державного бюджету не здійснюється. Не перерахування реверсної дотації до планових призначень склало 2,3 млн.грн.

Видаткова частина загального фонду бюджету Новодонецької селищної територіальної громади з урахуванням видатків, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджетів інших рівнів, виконана в сумі 71,2 млн.грн., з них, на утримання бюджетних установ соціально-культурної сфери (заклади освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту , соціального захисту) спрямовано 44,5 млн.грн. В тому числі для підготовки до роботи закладів зазначеної сфери в умовах воєнного стану та в осінньо-зимовий період при нестабільності можливого постачання газу, електроенергії було спрямовано 0,4 млн.грн. на встановлення твердопаливних котлів, закупівлю електрогенераторів. 
Незважаючи на напружений стан виконання бюджету Новодонецької селищної територіальної громади в умовах збройної агресії російської федерації проти України, було забезпечено своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери із нарахуваннями на неї по закладах, що фактично здійснювали свою діяльність, а також оплату простою (з урахуванням особливостей, внесених з цього питання до законодавчих та нормативно-правових актів в умовах дії правового режиму воєнного стану).
Крім того, згідно із законодавчо визначеними повноваженнями щодо залучення коштів місцевих бюджетів на виконання місцевих програм були передбачені кошти для впровадження повноважень місцевих органів влади в різних сферах діяльності, в тому числі з урахуванням впливу правового режиму воєнного стану.
Так, для забезпечення населення Новодонецької селищної територіальної громади комунальними послугами, на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років, підготовку до опалювального сезону 2022/2023 років в умовах активних бойових дій на території області, нестабільного постачання електричної енергії, було спрямовано 4,5 млн.грн. для надання фінансової підтримки комунальному підприємству «Добро» Добропільської міської ради, яке надає послуги населенню та закладам бюджетної сфери територіальної громади. За рахунок цих коштів забезпечена оплата ними за спожиті енергоносії. 
Спрямовані кошти місцевого бюджету на заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, виконання першочергових заходів підготовки території громади до оборони в особливий період (КПКВ 8110) на формування матеріального резерву для реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій . 
Також кошти бюджету селищної територіальної громади в сумі 0,6 млн.грн. спрямовані на евакуацію населення, облаштування центрів прийому громадян в період їх евакуації, пунктів незламності, інших виплат населенню.
За рахунок коштів бюджету територіальної громади відповідно до Програми, затвердженої рішенням Новодонецької селищної ради від 20.01.2022 № 8/19-1, на здійснення заходів з посилення охорони громадського порядку і боротьби зі злочинністю в межах повноважень, наданих законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану», «Про основи національного спротиву» та іншими, була надана фінансова підтримка відділенню поліції №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області , що наразі забезпечує відсіч збройній агресії російської федерації проти України на території області. 

Надання адміністративних послуг

Рішенням сесії Новодонецької селищної ради від 25.11.2021 р. № 8/16-4 було затверджено Перелік 153 адміністративних послуг, які надаються через Відділ надання адміністративних послуг і видачі документів дозвільного характеру Новодонецької селищної ради.
У період з 01.01.2022 по 31.12.2022 відділом оформлено та надано 894 одиниці адміністративних послуг.
Фактична кількість послуг, яка була надана через відділ у період дії воєнного стану – 121 одиниця.
01.12.2022 року Головним управлінням Державної міграційної служби України в Донецькій області відновлено функціонування Реєстру територіальної громади Новодонецькій селищній територіальній громаді, роботу якого було тимчасово призупинено з початком збройній агресії російської федерації проти України.
 
                                                                Житлово-комунальне господарство

На території Новодонецької селищної територіальної громади з дня початку повномасштабної військової агресії російської федерації проти України та станом на 01.01.2023 відсутні зруйновані або пошкоджені об’єкти житлового фонду, водопровідно-каналізаційного господарства, теплового господарства, газопостачання.
Для проходження осінньо-зимового періоду 2022-2023 років за кошти місцевого бюджету придбані: генератори – 6 од., котел твердопаливний – 1 од., вугілля – 419 тон.
Від благодійної організації ADRA Ukraine отримано один дизельний генератор.
Кабінетом Міністрів України 4 жовтня 2017 р. було прийнято постанову №769 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України» (зі змінами). Підпунктом 4 пункту 3 Порядку та умов № 769 передбачено, що субвенція спрямовується на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, зокрема на придбання, у період дії воєнного стану, деревини паливної для безоплатної видачі населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій, а також на компенсацію витрат, пов’язаних з доставкою деревини паливної населенню. Проте, Новодонецька селищна територіальна громада не віднесена до переліку громад, між якими здійснено розподіл субвенції. 

Виконкомом Новодонецької селищної ради протягом 2022 року не здійснювалось придбання за кошти місцевого бюджету паливної деревина для населення Новодонецької селищної територіальної громади. Також, не було надходження паливної деревини в межах програм підтримки від гуманітарних та благодійних організацій.

Дорожнє господарство, транспорт та зв’язок

Протягом 2022 року на території Новодонецької селищної територіальної громади аварійні та відновні роботи автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності не проводились.
Організація пасажирських перевезень на міських та приміських автобусних маршрутах, що не виходять за межі Новодонецької селищної територіальної громади у 2022 році не здійснювалась. 
Стале функціонування електронної  глобальної супутникової  системи інтернету забезпечено шляхом отримання від громадської організації в якості гуманітарної допомоги пристрою індивідуального використання Starlink.

Освіта 

У 2022-2023 навчальному році кількість учнів у закладах загальної середньої освіти складає 866 осіб. У зв’язку з веденням бойових дій у регіоні, відсутністю у закладах захисних споруд цивільного захисту чи найпростіших укриттів, освітній процес організовано у дистанційному форматі. Здобувачі освіти на 100% охоплені освітніми послугами.
Із загальної кількості учнів 11 дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у 10-ти інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти.  100% охоплення інклюзивним навчанням.
На території області залишаються 699 дітей, охоплених освітніми послугами. З урахуванням безпекової ситуації, з окремими учнями проводиться індивідуальна робота щодо засвоєння навчального матеріалу.
Психологічній підтримці учасників освітнього процесу приділяється значна увага. Допомогою практичних психологів охоплено 81% здобувачів освіти та 70% педагогічних працівників.
У більш безпечні регіони України евакуйовано 81-го учня (9%) та 18 педагогічних працівників (19%). За кордон виїхали 81 учень (9%) та 3 педагогічних працівника (3%). Загальна кількість евакуйованих здобувачів освіти складає 162 особи (18%) та 21 педагогічний працівник (22%). 
Заклади освіти  громади не облаштовані захисними спорудами цивільного захисту/найпростішими укриттями. Наразі розглядаються усі можливі варіанти облаштування найпростіших укриттів у закладах освіти. Йде збір та обробка інформації щодо організацій, які займаються виготовленням та установкою захисних споруд. У програмі соціально-економічного розвитку на 2023 рік передбачено кошти на облаштування укриттів у розмірі 100,0 тис.грн.
На базі закладів освіти не створено «пункти незламності».
Вивезення обладнання та засобів навчання закладів освіти складає 122 одиниці (50%).
У 2022 році шкільні автобуси не закуповувались.
Пошкоджених та зруйнованих об’єктів освіти на території громади немає.

Соціальний захист населення

Щодо роботи, проведеної Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Новодонецької селищної ради протягом 2022 року.

Відділення соціальної допомоги вдома

У відділенні надається соціальна послуга – догляд вдома, відповідно до Державного стандарту.
Цю послугу у відділенні отримують особи похилого віку, особи з інвалідністю, особи з тяжкими формами захворювання (у тому числі до встановлення інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги.
За 2022 рік соціальну послугу догляд вдома отримали 121 особа, з них 18 особам надається соціальна послуга догляд вдома екстрено (кризово) в умовах воєнного стану.
Зі 121 особи: 39 - одинокі, 82 – одиноко проживаючі; 15 - особи з інвалідністю, 2 - постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, 110 – похилого віку. За гендерним розподілом: чоловіки -19; жінки -102. Було припинено надання соціальної послуги у зв’язку з відмовою, смертю чи зміною постійного місця проживання – 32 отримувачам соціальної послуги. 
Надання соціальної послуги здійснювали 11 соціальних робітників. В середньому навантаження на одного робітника в 2022 році склало – в смт Новодонецьке 11 осіб, в сільській місцевості – 8 осіб, при нормативі – 10 у місті з комунальними зручностями, 6 осіб у сільській місцевості.
При наданні послуги соціальними робітниками було здійснено - 7588 відвідувань підопічних вдома, – 33714 заходів. 
    Станом на 01.01.2023 року всі особи отримують соціальну послугу догляд вдома на безоплатній основі. 
    
Відділення соціальної роботи

Відповідно до Державних стандартів у відділенні надаються такі соціальні послуги: соціальний супровід сімей/осіб які перебувають у складних життєвих обставинах; інформування; консультування; соціальна профілактика; представництво інтересів;  екстрене (кризове) втручання; соціальна інтеграція та реінтеграція; соціальна адаптація; соціальний супровід сімей у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. 
Вказані послуги отримують вразливі групи населення, особи, сім’ї та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.
Щодо роботи, проведеної відділом соціального захисту населення Новодонецької селищної ради протягом 2022 року.
Новодонецька селищна територіальна громада продовжує впроваджувати соціальну політику держави, направлену на підтримку найбільш вразливих верств населення, а саме: сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил України, інших категорій населення, забезпечення якості та доступності соціальних послуг, підтримки осіб з обмеженими можливостями. На території Новодонецької селищної територіальної громади проживає близько 4000 осіб пільгової категорії та близько 1200 громадян громади отримують різні види державної соціальної допомоги.
Протягом 2022 року відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Новодонецької селищної ради в надскладних умовах воєнного стану та суттєвого зростання кількості вимушених переселенців, продовжував здійснювати прийом заяв та документів від мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб.
Починаючи з 24 лютого 2022 року спеціалістами відділу видано 768 довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року №333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану» проводяться заходи щодо здійснення компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. 
Протягом 2022 року з заявою на компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб звернулося 52 власника домогосподарств, які розмістили 115 внутрішньо переміщених осіб. Власникам домогосподарств, що розмістили внутрішньо перемішених осіб, нарахована компенсація на загальну суму 279,98 тис.грн.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 261 «Про затвердження Порядку та умов надання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану» у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності внутрішньо переміщені особи протягом 2022 року не проживали.
Внутрішньо переміщені особи, які опинилися в скрутному становищі в результаті збройної агресії російської федерації проти України забезпечуються гуманітарною допомогою: продуктовими наборами, засобами гігієни, одягом.
На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 30 травня 2022 року № 259/5-22 «Про затвердження Порядку безоплатної видачі мешканцям Донецької області продовольчих товарів тривалого зберігання та санітарно-гігієнічних товарів під час дії воєнного стану» забезпечується ведення реєстру осіб, забезпечених продовольчими та санітарно-гігієнічними товарами. Люди з особливими потребами (люди потребуючі стороннього догляду, паліативні хворі, люди з інвалідністю) забезпечені гуманітарною допомогою у вигляді медико-санітарних гігієнічних засобів за рахунок благодійних фондів «ЮНІСЕФ» та «ADRA».
Протягом 2022 року в Новодонецькій СТГ здійснювалися заходи з реалізації Програми економічного і соціального розвитку, якою передбачено фінансування видатків на матеріальні допомоги окремим категоріям громадян. Протягом 2022 року з місцевого бюджету надано матеріальну допомогу на загальну суму 279,23 тис. грн., в тому числі:
-    матеріальна допомога на лікування - 13 осіб (з них 7 осіб з інвалідністю та 1 внутрішньо переміщена особа) на суму 53,93 тис.грн; 
-    матеріальна допомога громадянам, які опинилися в скрутному матеріальному становищі - 2 особи на суму 10,00 тис.грн;
-    матеріальна допомога на поховання осіб, які не досягли пенсійного віку та на момент смерті не працювали - 1 особа на суму 0,3 тис.грн.
У жовтні 2022 року за рахунок коштів місцевого бюджету надано одноразову матеріальну допомогу учасникам антитерористичної операції та членам сімей загиблих учасників АТО/ООС, Захисникам та Захисницям України на загальну суму 15,50 тис.грн., та одноразову матеріальну допомогу командиру та членам добровольчого формування Новодонецької селищної територіальної громади №1 на загальну суму 199,50 тис.грн.
За рахунок коштів місцевого бюджету було придбано слуховий апарат для дитини з інвалідністю на суму 67,4 тис.грн.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» в громаді здійснюються виплати 11 непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які нездатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).
За 2022 рік з місцевого бюджету виплачено компенсацію за надання соціальних послуг в сумі 214,71 тис.грн. 
Протягом року інформування населення громади з питань соціального захисту населення, в тому числі: оформлення житлових субсидій, компенсацій та пільг, інших видів соціальної допомоги, проводилося шляхом розміщення оголошень на стендах, висвітлення інформації на офіційному сайті громади, на сторінках соціальних мереж Facebook, електронних месенджерах Telegram, Viber.

Взаємодія з приймаючими областями щодо створення гуманітарних штабів з прийому громадян, що вибувають або вже знаходяться у безпечних районах таких областей.

У рамках Програми підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб Краматорського району, які вимушено перемістилися до інших регіонів України між Новодонецькою селищною радою та Краматорською райдержадміністрацією для підтримки мешканців громади у інших регіонах України укладено угоду про співфінансування Центру підтримки ВПО Краматорського району «МиРазом». 

Щодо отримання гуманітарної/благодійної допомоги.

Протягом 2022 року для забезпечення мешканців Новодонецької селищної територіальної громади було отримано гуманітарну/благодійну допомогу від донорів, а саме:
1.    БО «Благодійний Фонд ХАТІКО ЮА».
2.    Всесвітня продовольча програма World Food Programme.
3.    Благодійна організація «Фонд Ріната Ахметова».
4.    Всеукраїнська гуманітарна асоціація «Все буде добре».
Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 328 «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану» та розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника Донецької обласної військової адміністрації від 30 травня 2022 року № 259/5-22 (у редакції розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 22 листопада 2022 року № 541/5-22) було визначено механізм безоплатної видачі на території Донецької області під час дії воєнного стану продовольчих товарів тривалого зберігання особам, які потребують забезпечення такими товарами, з урахуванням наявної потреби населення в такому забезпеченні. 
У відповідності до вказаних нормативно-правових актів від Краматорської районної державної адміністрації протягом 2022 року було отримано: набір продуктовий (фасований) – 9654 шт.; одяг – 11 пл.; їжа готова до вживання та швидкого приготування та солодощі – 54,6 пл.; засоби гігієни та продукти харчування – 5 пл.; їжа сира – 1 пл.; напої – 1 пл.; м’ясо птиці (четверть куриці) - 2500 кг.; вафлі «Хрустяшка» – 180 коробок; молоко незбиране згущене – 1300 шт.; цукор - 1400 кг. 
Кількість осіб, яких було забезпечено продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану – 25000 (кількість зазначена з урахуванням неодноразовості отримання 1 особою продуктового набору). 
Кількість осіб, які отримали сформовані набори - 17302 шт.; набори, які були самостійно сформовані та видані мешканцям громади – 7698 шт.

Фізична культура та спорт

На території громади функціонує Палац спорту та плавальний басейн, який відвідують представники різних вікових категорій населення. Наразі працюють інструктори з фізичної культури за такими видами  спорту, як: волейбол, баскетбол, плавання, фітнес. Оплата комунальних послуг, теплопостачання здійснюється за рахунок місцевого бюджету.

Культура 

Кількість працівників у закладах культури складає 16 осіб, з яких 15 перебувають у простої у зв’язку з тим, що заклади не працюють через ведення бойових дій на території регіону. 
Незважаючи на дію правового режиму воєнного стану, працівникам закладів культури забезпечується виплата заробітної плати з урахуванням норм чинного трудового законодавства України. Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам відсутня.
Протягом 2022 року заходи з матеріально-технічного забезпечення закладів культури не проводились. За рахунок місцевого бюджету забезпечено оплату комунальних послуг.

Охорона здоров’я 

На території Новодонецької селищної територіальної громади розміщені заклади охорони здоров’я, які не перебувають у комунальній власності громади, проте здійснюють обслуговування мешканців громади. Так, мешканці Новодонецької селищної громади отримують медичну допомогу у 3-х ФАПах (Степанівський старостинський округ, Іверський старостинський округ, Веселогірський старостинський округ), Спасько-Михайлівській амбулаторії та лікарській амбулаторії сімейного типу № 5 Комунального некомерційного підприємства «Добропільський центр первинної медико-санітарної допомоги» Добропільської міської ради. 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь