НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Будьте обережні, розпочався період активності кліщів!

Дата: 23.04.2023 13:00
Кількість переглядів: 137

Фото без описуКраматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби нагадує, що з настанням теплих днів, після зимової сплячки голодні кліщі, збуджені запахом тварин або людини, в очікуванні жертви скупчуються під мохом та опалим листям уздовж стежин і доріг, також на висоті 30-40 см, рідше 1-1,5 м від землі.

Вони можуть присмоктатися будь-якого часу та будь-якої погоди. Але, як правило, їм це гірше вдається сухої та спекотної пори, прохолодної та похмурої – краще.

У природі спостерігається сезонна активність кліщів з березня по листопад місяць, яка має два виражених піки – в квітні-травні та серпні-вересні.

          Місце існування і спосіб життя кліщів

Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Перебувати на ній вони можуть до 12 діб. При цьому самиця збільшується в 80-150 разів. Самці у цій справі поводять себе “скромніше”- напиваються крові за кілька годин і можуть залишитися непоміченими.

Піджививши себе за ваш рахунок, кліщ відпадає самостійно і поспішає подбати про потомство - відкладає яйця в грунт. 

 Як відбувається напад кліща?

Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві і уже звідти перебираються до тіла. Це відбувається не лише безпосередньо під час вашого перебування на природі, а й пізніше, коли ви повертаєтесь з прогулянки, приносите з собою цього паразита на одязі чи речах. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Куди найчастіше присмоктується кліщ?

Причепившись до одягу людини, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, під пахвами, в паховій області. Тому, повернувшись додому, обов’язково перевірте поверхню тіла на наявність кліщів.

 

Чи можна не помітити напад кліща?

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці проникнення з’являється припухлість, свербіння, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), що часто для людини залишається непомітним.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу - буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність проблем зі здоров’ям.

Чому напад та укус кліща є небезпечним?

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. Це хвороба Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз), піроплазмоз серед собак, кліщовий енцефаліт, туляремія тощо. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Що робити, якщо на людину напав кліщ?

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід його зняти якнайшвидше.

Чи можна видалити кліща самостійно?

            Повільно витягніть разом із головною частиною, виконуючи вертикальні рухи пінцетом чи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою. Доцільно робити це в захисних рукавичках.

             Не варто прокручувати кліща, якщо намагаєтесь його витягти. Достатньо просто обережного руху вгору. В жодному разі не слід змащувати кліща олією, спиртом, лаком для нігтів чи іншими рідинами! Тим більше не слід роздушувати кліща або застосовувати лідокаїн для знеболення ураженої ділянки, оскільки збудники захворювання містяться в усіх біологічних рідинах кліща, особливо в шлунку, і такі маніпуляції сприятимуть вивільненню великої їх кількості.  Після видалення кліща необхідно обробити місце укусу антисептичним розчином – йодом, бетадином або спиртом. Якщо в шкірі залишилася частина кліща, її слід видалити стерильною голкою. 

  Ретельно вимийте руки з милом і обробіть антисептиком.

Чи потрібно спостереження за станом здоров’я після видалення кліща?

Потрібно протягом двох тижнів проводити щоденно термометрію і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу звертатись до лікаря-інфекціоніста.

Як захистити себе від нападу кліщів?

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

  • одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг. Так буде легше помітити кліща. Не забувайте про головні убори;
  • проводити під час прогулянки взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
  • вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу кліщі не бояться;
  • якщо разом з вами на природі перебував ваш пес, його теж слід оглянути до того, як впустити до помешкання.
  • необхідно використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів).

Як захистити своїх домашніх тварин від нападу кліщів?

Також потрібно постійно оглядати котів та собак, що утримуються на вашій присадибній ділянці.

          Піроплазмоз собак -  небезпечна хвороба. Якщо вчасно не почати лікування, тварина протягом декількох днів загине від анемії (нестачі кисню в крові).

Профілактичні заходи полягають у своєчасному та регулярному використанні інсектоакарицидних засобів, що входять до складу спреїв, крапель, нашийників. Також існують препарати в таблетованих формах, що мають протикліщовий захист та захист від бліх.

Пам’ятайте, що іноді прості речі рятують життя!!!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь