НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Україна хоче мати чіткі гарантії безпеки до членства в НАТО, яке буде головною гарантією – Президент

Дата: 02.06.2023 23:29
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

Президент Володимир Зеленський наголошує, що основним пріоритетом для гарантування безпеки нашої держави є повноправне членство в НАТО, але до його набуття Україна прагне отримати чіткі гарантії своєї безпеки, які були б закріплені на папері. Про це Глава держави сказав під час зустрічі з представниками ЗМІ після переговорів із Президентом Естонії Аларом Карісом у Києві.

«Ми не шукаємо заміни НАТО, і дуже важливо, щоб це чули наші партнери. Тому так багато зустрічей у нас на найвищому рівні. Ми не шукаємо альтернативи. Як я казав: наведіть мені приклад, яка країна НАТО воює із Росією, або на території якої країни НАТО зараз присутні російські війська? Це свідчить про те, що це найкращі гарантії безпеки для України», – зазначив Глава держави.

Фото без опису

При цьому Президент зауважив, що Україна не втягуватиме у війну жодну країну Альянсу, тому чудово розуміє, що не стане членом НАТО, поки триває війна з Росією. «Не тому, що не хочемо, а тому, що це неможливо», – додав він.

За словами Володимира Зеленського, на сьогодні гарантіями безпеки для нашої держави є санкції, фінансові гарантії, зброя тощо.

«Це те, що є сьогодні не в документах, а в реальності. І якщо ми хочемо мати гарантії на папері, то має бути чітко вказано, що ці гарантії безпеки діють для України доти, поки країна не отримає головних гарантій безпеки, а саме – членства в НАТО», – наголосив Президент.

Відповідаючи на запитання щодо ініціативи про створення коаліції «Петріотів», про яку, зокрема, було оголошено на саміті Європейської політичної спільноти у Молдові, Глава держави зазначив, що вже відбувся початковий етап її формування.

«У нас були дуже важливі розмови щодо цього з Німеччиною, Данією, Нідерландами, ми говорили також із лідерами Європейського Союзу. Питання не в тому, що кожна з цих країн може надати нам це (системи ППО. – Ред.). А питання, що вони це шукатимуть. Хтось із них має змогу надати, а хтось має інші можливості – політичні, особисті стосунки з державами, у яких є відповідні системи ППО. Хтось має фінанси, той чи інший вплив», – розповів він.

Президент акцентував, що Україна чітко розуміє, яка кількість систем «Петріот» потрібна нам для захисту неба.

«Наше завдання – не 70-75% ураження цілей, а 100%. Так, це справді амбітна мета. Вона дуже непроста. Не лише через чергу за «Петріотами», а й за ракетами до них», – сказав Володимир Зеленський.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь