НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

28 липня - День хрещення Київської Русі - України

Дата: 28.07.2023 10:29
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

28 липня - День хрещення Київської Русі - України

Щороку 28 липня православні в Україні відзначають одну з найважливіших релігійних подій в українській історії - День хрещення Київської Русі, встановлений на честь започаткування князем Володимиром Великим в країні християнської традиції.

У 2023 році відзначається 1035-річчя хрещення Русі. Також 28 липня 2023 року країна вдруге відзначатиме День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423, з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва, що розквітло за князювання Володимира Великого.

Князь Володимир Святославович увійшов в історію нашого народу як князь-святитель, який охрестив Україну - Русь і ввів її до християнської цивілізації саме 28 липня 988 року. За його труди на благо рідної землі народ ще за життя називав його Великим князем, любив його як батька нації, а після смерті ввів до лику святих.

Хрещення Київської Русі стало видатною подією не тільки в історії нашої Церкви, але й в історії нашого народу. Запровадження християнства на Русі суттєво вплинуло на всі сфери тогочасного суспільного життя.

Християнство визначило основу середньовічної культури нашої країни і тим самим поєднало слов’янський культурний світ і Київську Русь з культурними колами християнських народів Сходу і Заходу. Культура, що прийшла на Русь після прийняття християнства з Візантії, продовжувала й далі розвиватися на ґрунті власної творчості. Християнство сприяло піднесенню освіти, мистецтва, літератури, науки, архітектури. Нова релігія дала поштовх розвитку кириличної писемності, були створені перші школи, зокрема при Десятинній церкві. Церкви і монастирі стали осередками культури, де створювалися бібліотеки, писалися літописи.

Запровадження християнства сприяло підвищенню престижу Київської Русі: зовнішньополітичні відносини із сусідніми державами (Польщею, Угорщиною, Чехією, а також із Візантією) будувалися на рівних. Київська Русь долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Це позитивно впливало на її історичне самовизначення та пошук свого місця у світовому історичному процесі.

Відзначення Хрещення Русі показує тяглість християнської традиції та існування цивілізації на землях сучасної України у той час, коли на території сучасної Москви не було навіть міста.

Саме тому Хрещення Київської Русі-України стало поворотним для нашої історії, а утвердження християнських цінностей — ідеалів добра, справедливості та миру — важливим дороговказом на шляху українського народу до здобуття незалежності. І саме ці цінності гартують наш народ у боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет України.

Нехай Господь береже нас усіх, Донеччину і Україну!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь