НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як протидіяти онлайн-шахрайству: стало відомо, скільки звернень реєструється щоденно на Донеччині

Дата: 22.08.2023 09:25
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

Протидія кіберзлочинам та онлайн-шахрайству - брифінг на цю тему провів сьогодні інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Донецькій області Руслан Круглушин.

Він зазначив, що шахраї використовують різноманітні методи, щоб заволодіти грошовими коштами та особистою інформацією людей. Наше сьогодення потребує ефективних стратегій для боротьби з цією загрозою. На брифінгу були перелічені основні різновиди онлайн-шахрайства, які зараз є актуальними на території України. Це і фішинг, коли шахраї намагаються отримати конфіденційну інформацію громадян (таку як паролі, номери кредитних карток тощо) від користувачів під приводом офіційних повідомлень або за допомогою підроблених вебсайтів. Онлайн-шахраї користуються соціальною інженерією - вони можуть використовувати інформацію, яка є в соціальних мережах для виманювання грошей або іншої інформації, тиснучи на довіру та родинні зв'язки та використовуючи інші формати впливу.

Йшла мова і про небезпеку спаму та фішингових листів. А також про онлайн-шахрайство з продажу товарів і послуг, коли підроблені вебсайти і соціальні мережі можуть використовувати для реалізації неіснуючих товарів або послуг, після чого гроші отримують від покупців, але товари не доставляються. Цей різновид онлайн-шахрайства дуже поширений в Донецькій області. І головними його жертвами є наші захисники, бо шахраї під виглядом продавця публікують оголошення з продажу автівок, тактичного екіпірування та багато чого іншого, що є актуальним для наших військових. Шахраї використовують також інтернет-аукціони, під час яких можуть відбуватися фальшиві ставки для підвищення ціни або навіть продаж підроблених товарів. Достатньо розвинуте зараз і криптовалютне шахрайство.

Було наголошено, що першочерговими заходами протидії таким шахраям є сильні паролі та багатофакторна уніфікація, люди мають розуміти, що потрібно використовувати складні паролі та завжди перевіряти джерело запиту. До речі, на сайті Департаменту кіберполіції наявне поле для перевірки таких посилань на предмет шахрайства. Наголошувалось, що протидія різновидам онлайн-шахрайства стає актуальною та важливою задачею сучасного суспільства і потрібно впроваджувати освітні програми та заходи технічної безпеки та співпрацювати з правоохоронними органами, що допоможе знизити кількість жертв та посилити онлайн-безпеку для всіх користувачів.

Тим часом наведена на брифінгу статистика онлайн-шахрайства на Донеччині підтверджує його поширення - у середньому в день реєструються від 6 до 10 таких звернень.

Повністю відео брифінгу дивіться тут; https://dn.gov.ua/.../tema-brifingu-protidiya...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь