НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дії особи, яка постраждала від домашнього насильства

Дата: 19.12.2023 20:06
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

На сьогодні актуальною є проблема домашнього насильства, бо навіть під час війни кількість трагічних випадків не зменшується. Алгоритм дій для кожної особи, що зазнала домашнього насильства, може відрізнятися залежно від факторів, таких як місце проживання, наявність дітей та інше.

Поради, що, передусім, треба вчинити у разі насильства:

Одразу дзвоніть у поліцію за номером «102». За наявності підстав, представники поліції, приїхавши на виклик, складають протокол про адміністративне правопорушення та можуть затримати кривдника, або застосувати терміновий обмежувальний припис. Обмежувальний припис – це одне або кілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладання на нього обов’язків, спрямованих на забезпечення безпеки постраждалої особи. Обмежувальний припис виноситься судом строком від 1 до 6 місяців. Рекомендовано поїхати до відділу поліції, щоб написати заяву про факт вчинення насильства.

Якщо кривдник наніс вам чи дитині тілесні ушкодження, зателефонуйте до швидкої (103) або зверніться до лікарні та обов’язково вказуйте, що отримали травми у результаті домашнього насильства. До здійснення медичного обстеження краще не змивати ніяких слідів з тіла та одягу. Обов’язково пройдіть судово-медичну експертизу з метою фіксування та визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, яку долучать до справи як доказ.

Складений поліцією протокол про адміністративне правопорушення разом із заявою та матеріалами надсилається до суду. І вже суд вирішує, чи притягнути кривдника до відповідальності, чи ні.

І останній, але не менш важливий крок, це отримання допомоги, як психологічної, так і правової. Щодо психологічної допомоги, то існує державний кол-центр із питань запобігання домашньому насильству за номером «15-47», він працює цілодобово.

Бережіть себе та не мовчіть, пам’ятайте: домашнє насилля – це не нормально!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь