НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи знайдеться для ветеранів місце у суспільстві після перемоги?

Дата: 30.05.2024 15:08
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

У серпні 2022 року 32% українців казали, що ветеран — це учасник Другої світової війни. Але вже у вересні 2023 року образ ветерана змінився: ветеранами почали вважати людей середнього віку та з інвалідністю.

Як насправді зараз виглядає усереднений ветеран, за даними соціологічних опитувань Українського ветеранського фонду, проведених протягом 2022-2024 років:

🔹Вік: середній вік ветерана-чоловіка — 36 - 45 років (понад 40%), середній вік жінки-ветеранки — 26 - 35 років (понад 40%).

🔹Топ-сфер зайнятості чинних ветеранів: 8,3% — ФОП або самозайнятість; 7,4% — держслужба; 5,4% — сфера послуг; 4,3% — громадський сектор; 4,3% — ІТ.�

🔹Топ-сфер зайнятості чинних військових до того, як вони пішли на службу: 12,1% респондентів-військових ФОП, самозайнята особа; 11,1% — працювали в ІТ-сфері; 9,03% — в сфері послуг; 8,8% — працювали в сфері будівництва; 7,1% — були на держслужбі.

79,2% цивільних українців не знають потреб ветеранів, за даними опитування. Хоча саме розуміння потреб — необхідний елемент для побудови суспільної взаємодії. Саме через відсутність або викривленість інформації часто виникають упередження, міфи, чутки тощо, що явно погіршує діалог між ветеранами та цивільними.

Якщо зараз не напрацюється новий суспільний договір стосовно гідного ставлення до ветеранів — ми стрімко перейдемо до розшарування суспільства на касти. Й наразі не є очевидним, хто опиниться “зверху” в новій моделі. Відмежування цивільних від людей з бойовим досвідом — стигматизує других. А стигматизація призводить до дискримінації.

Про те, як у суспільстві бачать образ українських ветеранів і чому багато роботодавців не хочуть брати їх на роботу – у колонці для РБК Україна розповіла в.о. виконавчої директорки Українського ветеранського фонду Руслана Величко: https://www.rbc.ua/.../chi-znaydetsya-veteraniv-mistse...

Український ветеранський фонд Мінветеранів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь