НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

  Увага! Лептоспіроз.

Дата: 24.06.2024 13:21
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

           Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira,  одне з найбільш розповсюджених  хвороб у світі та в Україні. Ця хвороба в перебігу дає багато ускладнень, високу  летальність, складно діагностувати. Це завдає значних економічних втрат як для системи охорони здоров’я, так і в цілому для країни.

           Природні осередки лептоспірозу поширені практично по всій території  України. В 2016 році за інформацією Центру громадського здоров`я МОЗ України,   з метою проведення епізоотологічного моніторингу,  було досліджено близько 10 тисяч проб об`єктів довкілля, і в 9% були отримані позитивні результати, що свідчить про широку розповсюдженість збудника лептоспірозу в країні. Поширеність цієї інфекції забезпечує велика кількість тварин, які переносять лептоспіри (носії) і забруднюють ними навколишнє середовище через сечу. Групою підвищеного ризику захворювання на лептоспіроз є особи, які за родом своєї діяльності контактують з тваринами, працюють на сільськогосподарських угіддях, на заготовці сіна, користуються водоймами (купаються, ловлять рибу та ін.), є працівниками служби каналізування, фахівцями ветеринарної медицини.

           За даними МОЗ України у 2022 році в порівнянні з 2021 роком  інфекційна  захворюваність населення України на  лептоспіроз зросла на 15,7%  (показник у 2022 році – 0,340 на 100 тис. населення, у 2021 році - 0,292 на 100 тис. населення). Від людини до людини захворювання не передається.  Мікроби потрапляють в організм людини через ушкоджену шкіру, слизові оболонки рота, носа, очей. Від моменту потрапляння інфекції в організм  людини до початку  захворювання минає в середньому від 2 до 20 діб – інкубаційний період хвороби (найчастіше 7- 9 діб).

          Хвороба починається з ознобу, загальної млявості, різкого підвищення температури тіла до 39-40º С, з’являється нудота, блювота, головний біль, болі в попереку, м’язах та суглобах. Інколи хворий  не може  не тільки ходити, але й триматися на ногах. На 3-8 день може з’явитися висип на шкірі  тулуба і кінцівок, крововиливи в сітківку ока. Захворювання на лептоспіроз часто призводить до тяжких наслідків, так як хвороба може протікати в тяжкій  формі з ураженням нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.  Інколи  захворювання може протікати безсимптомно. Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували  із потенційно зараженою водою, хворими тваринами,  вживали відповідну їжу, воду – зверніться до лікаря.

          Профілактика лептоспірозу базується на комплексі медико-санітарних та ветеринарно-санітарних заходів:

  1. Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води під час купання.

  2. Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях.

  3. На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові  чоботи, рукавички.

  4. Проводити дератизаційні заходи щодо захисту житла, харчових об’єктів, тваринницьких ферм, джерел водопостачання від проникнення на них гризунів.

  5. Під час прибирання підвальних приміщень одягати рукавиці, по завершенні робіт, а також після перебування у  підвальних приміщеннях ретельно мити руки, обробляти дезінфікуючими засобами.

  6. Не споживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ, не мити такою водою руки, обличчя, овочі та фрукти, посуд, не споживати м’ясо і сире молоко хворих на лептоспіроз тварин.

  7. Під час перебування в укриттях, відпочинку на природі захищати харчові продукти, воду  від потрапляння на них гризунів.

  8. Використовувати засоби  специфічної профілактики (вакцинопрофілактику) професійних груп населення, в т.ч.осіб, що направляються на будівельні та сільськогосподарські роботи в місця активно діючих природних вогнищ лептоспірозу та за епідемічними показаннями (особи, що мешкають на ендемічних територіях). Проводити вакцинацію сільськогосподарських та домашніх тварин (собак) проти лептоспірозу.

 

Будьте обережними, бережіть своє здоров!

 

 

 

Краматорське  районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в  Донецькій області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь