НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Загроза проникнення сарани на територію Донецької області!

Дата: 18.07.2024 08:48
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє про загрозу проникнення шкідників родини саранових з Харківщини та Дніпропетровщини на територію Донецької області.

Масовий спалах розмноження саранових спостерігається переважно в посушливі та наступні за ними роки. Так, аномальні погодно-кліматичні умови поточного року, зокрема посуха та недостатня кількість опадів, сприяли масовому відродженню та розповсюдженню представників родини саранових.

В умовах Донецької області доволі поширені такі види шкідників: сарана італійська, або прус, перелітна чи азійська, а також її підвиди: середньоруська, мароканська та інші.

❗ Особливу небезпеку для рослин становлять зграї перелітних саранових. Дорослі шкідники групами перелітають на відстані до кількох десятків кілометрів, а під час сильних вітрів зграї стадних саранових може заносити на відстань понад 200 км за добу.

❗ Необхідно встановити постійний моніторинг на посівах багаторічних трав, сорго, неорних земель (яружно-балкова система), тощо. У разі виникнення личинок саранових (10-15 шт/м2) потрібно терміново вживати заходи для знищення особливо небезпечного шкідника.

❗ Обробки пестицидами слід проводити вранці та ввечері, коли комахи перебувають на рослинах. При проведенні захисних заходів необхідно суворо дотримуватись техніки безпеки та регламентів застосування засобів захисту рослин, включених до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про захист рослин» підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов'язані у сфері захисту рослин: проводити систематичні обстеження угідь, посівів, насаджень, продукції рослинного походження, сховищ тощо і в разі виявлення поширення шкідливих організмів інформувати про це спеціально уповноважені органи виконавчої влади у сфері захисту рослин.

З метою недопущення розповсюдження та враховуючи високу небезпечність шкідників родини саранових, необхідно при підозрі на виявлення сарани, інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області для здійснення ідентифікації шкідника та ініціювання запровадження особливого режиму з захисту рослин.

▶️ Більш детальна інформація щодо біологічних особливостей саранових та методів боротьби з ними наведена на офіційному сайті ГУ Держпродспоживслужби за посиланням: https://dndpss.gov.ua/news-03072024/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь