НОВОДОНЕЦЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Донецька область, Краматорський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація щодо профілактики харчових отруєнь в умовах відключень електроенергії.

Дата: 22.07.2024 16:29
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

На сьогодні харчові отруєння є серйозною проблемою, особливо в умовах частих перебоїв зі світлом, які можуть призвести до порушення умов зберігання продуктів.

Нестабільне електропостачання може значно вплинути на безпеку харчових продуктів:

Продукти, які потребують зберігання при певній температурі, можуть зіпсуватися, якщо холодильник або морозильна камера працюють неналежним чином.

При підвищенні температури зберігання харчових продуктів, збільшується ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

В умовах регулярних відключень електроенергії суб’єктам господарювання необхідно дотримуватись таких правил:

Встановіть резервне джерело живлення: майте генератор, акумуляторну батарею або сонячну панель, щоб підтримувати роботу холодильників та морозильних камер під час відключень електроенергії.

Дотримуйтесь товарного сусідства: зберігайте продукти, які потребують різних температурних режимів, запахів та упаковок, окремо.

Заморозьте воду: заздалегідь заморозьте пляшки з водою та використовуйте їх, як додаткове джерело холоду в холодильнику.

Використовуйте термометри: слідкуйте за температурою в холодильнику та морозильній камері, щоб переконатися, що вона відповідає нормам.

Знайте терміни зберігання: знайте, як довго можна зберігати різні продукти без холодильника.

За відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці).

У разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.

Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

При зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової.

Утилізуйте зіпсовані продукти: Не вживайте продукти, які мають ознаки псування, такі як неприємний запах, зміна кольору або текстури.

Для приготування страв, та роздрібної торгівлі використовувати лише ті продукти, які можливо швидко використати.

При приготуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки кожного компоненту (паштети, м’ясні салати тощо).

Використовуйте чисту або очищену воду – бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Не використовувати воду з незнайомих джерел водопостачання (підземні джерела тощо).

У разі відсутності води під час вимкнення світла, можна скористатись спиртовмісними санітайзерами для рук або вологими серветками для рук.

ВАЖЛИВО: запам'ятайте, що в таку аномальну спеку і без повноцінного охолодження будь-який продукт може стати рознощиком інфекції.

Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників та суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням, транспортуванням та обігом харчових продуктів.

Краматорське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Донецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь