Умови тимчасового зберігання води.
В теперішній час, особливо в прифронтових районах, часом виникає необхідність робити запас питної води. Хто купує воду, а хто використовує воду з різних джерел водопостачання (водопровідну, з пунктів розливу, колодязну, джерельну). Чи безпечне зберігання води в ємностях, та який час можна зберігати воду?
Для зберігання нефасованої води рекомендується використовувати ємності з кришками з інертних матеріалів, наприклад скла але, як правило, для цього використовуються вживані найбільш зручні пластикові ємності.
На сьогоднішній день пластикова тара дозволена для реалізації питної води при додержанні певних умов. Зокрема до недавнього часу можливість використовувати тару з пластику для зберігання харчової продукції (а питна вода згідно законодавства відноситься до харчового продукту) підтверджувалось наявністю «Висновка держаної санітарно-епідеміологічної експертизи», більшість яких видана на тару з поліетилентерефталату, поліетилену, поліпропілену.
На сьогоднішній день в Україні діє ДСТУ 4260:2003 «Тара і пакування спожиткові. Маркування», згідно якого на тарі обов’язково повинна бути інформація з якого полімеру виготовлена: наприклад з поліетилентерефталату (наноситься у вигляді 01, або надпис РЕТ, або трикутника з стрілок з зазначеними позначками). Може бути нанесений символ (рекомендований) багаторазового використання у вигляді протилежно направлених горизонтальних стрілок.
Наразі на вимогу Європейського союзу прийнятий Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами», та відповідний наказ МОЗ, які набирають чинність в 2025 р.
Основні вимоги документів:
-
виробники зазначеної продукції повинні мати науково-експертний висновок щодо безпечності та державну реєстрацію об'єкта;
-
для виробництва продукції повинні використовуватись дозволені речовини;
-
виробники повинні проводити маркування матеріалів і предметів словами «для харчових продуктів», або ескіз в вигляді келиха з виделкою (можна також супровідними документами при реалізації харчової продукції). До речі, і зараз на деякій продукції можна побачити таке маркування.
Підсумувавши вищезазначене для безпечного вживання питної води, що піддається деякому часу зберігання рекомендуємо:
-
запас не фасованої води робити на більш можливий короткий термін, при сумніві в якості – воду кип'ятити;
-
для зберігання води рекомендується використовувати ємності з кришками з інертних матеріалів, наприклад скла;
-
вода повинна зберігатися при температурі від +5 до +200С у недоступних для сонячних променів місцях;
-
не допускається заповнювати ємності із залишками питної води;
-
при зберіганні води в полімерній тарі звертати увагу на маркування тари, зовнішній вигляд. Відсутність або невідповідність маркування, зміна прозорості ємності, наявність тріщин, перевищення строку придатності тари (в більшості випадків – 1 рік) можуть викликати сумніви в безпечності такої тари. Якщо за відсутності якісної тари вода доставлена додому – перелийте її в скляну тару;
-
фасовану воду вживати до кінця терміну придатності.
Недотримання цих правил може привести до інфекційних кишкових, або неінфекційних захворювань.
Бережіть себе та своїх близьких!
Краматорське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Донецькій області